Lemnul transparent poate deveni mai translucid. Cum pot ajuta citricele la procedură

de: Cojocaru Cristian
19 05. 2021

Lemnul transparent a intrat pe piață în urmă cu cinci ani. Cercetătorii au experimentat diferite proceduri pentru a reuși să facă acest tip de lemn  cât mai translucid. În ultima cercetare, s-a descoperit că bioplasticul din citrice poate ajuta la aces proces.

Oamenii de știință au lucrat în ultimii ani la diferite metode pentru a face lemnul cât mai transparent. Cea mai favorabilă situație este aceea în care se realizează o transparență cât mai mare a acestuia, totodată și păstrarea proprietăților sale mecanice. Acest lucru ar oferi o alternativă mai bună în cazul utilizării sticlei și de asemenea, una sustenabilă.

Dacă modalitățile anterioare de a ajunge la acest rezultat erau mari consumatoare de energie, cercetătorii conduc numeroase studii de a economisi energia. Astfel, cercetătorii din cadrul KTH Royal Institute of Technology din Suedia au anunțat o îmbunătățire a lemnului transparent.

Potrivit noii cercetări, materialul compozit rezultat este 100% regenerabil dar și mai translucid. În acest procedeu, cercetătorii au infuzat lemnul transparent cu bioplastic clar, derivat din citrice. Lipsa transparenței lemnului provine din combinația celulozei și a ligninei. Pentru ca lemnul să fie transformat într-un material compozit transparent, soluția constă în eliminarea ligninei.

Materialul este fabricat din citrice regenerabile

Lignina reprezintă componenta absorbantă a luminii în lemn. Cu toate acestea, porii lăsați goi după scoaterea ligninei trebuie să fie umpluți cu ceva pentru a restabili rezistența naturală a materialului și pentru a permite pătrunderea luminii. Versiunile anterioare ale materialului au folosit polimeri pe bază de fosile.

Cercetătorii au finalizat testarea cu o alternativă ecologică numită acrilat de limonen. Acesta este un monomer fabricat din limonen. Materialul este fabricat din citrice regenerabile, cum ar fi deșeurile de coajă reciclate din industria sucurilor de portocale. Compozitul oferă o transmisie optică de 90% la o grosime de 1,2 milimetri și o estompare remarcabil de mică de doar 30%.

Noul material este destinat utilizării structurale și prezintă performanțe grele, cu o rezistență de 174 MPa (n.r. – megapascal) și o elasticitate de 17 GPa (n.r. – gigapascal), fiind în același timp durabil. Cercetătorii au căutat o modalitate de a înlocui polimerii pe bază de fosile, iar înlocuirea acestuia a fost văzută ca o provocare cheie pentru realizarea unui lemn transparent durabil.

Progresele KTH ar putea permite utilizarea lemnului transparent într-o serie de aplicații, inclusiv ferestre inteligente, lemn pentru stocarea căldurii, lemn cu funcție de iluminare integrată și, eventual, un laser din lemn. În prezent, cercetătorii lucrează cu grupul de fotonică de la KTH pentru a explora în continuare posibilitățile nanotehnologice. Materialul îmbunătățit este fabricat fără solvenți, iar substanțele chimice utilizate sunt bio derivate.